Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, ale również wyśmienicie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z należytą porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Dodatkowym walorem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu