Kraków- nie jedynie zabytki, jednakowoż też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
polecana restauracja w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy zwykle poszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kontakt/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.